Calculul oral pentru vîrstnici - Soroban™ - Soroban™

Calculul oral pentru vîrstnici

Majoritatea persoanelor care au ajuns la vîrsta de pensionare, nu cunosc faptul că încă nu este tîrziu să învețe metoda de a calcula oral. Așa lecții ajută la dezvoltarea memoriei și exclude apariția sclerozei. Lecțiile vor face ca creierul să lucreze și se va îmbunătăți atenția. Școala ”Soroban” este deschisă nu doar pentru copii, dar și pentru maturi.

Există posibilitatea dezvoltării intelegenței la o vîrstă înaintată?

Cunoaștem că înaintarea în vîrstă nu se reflectă benefic asupra stării de sănătate și a intelectului. Structurile creierului activează mai lent, vasele își pierd elasticitatea și circulația sangvină este perturbată. După vîrsta de 50 de ani se începe distrugerea celulelor nervoase, memoria nu este la fel de bună, precum și concetrația nu mai este aceeași. Există în cazul dat posibilitatea de a face lecții de aritmetică mintală? Poate oare calculul cu ajutorul Abacului îmbunătăți starea intelectuală la o vîrstă înaintată?

Specialiștii din cadrul școlii Soroban pun la dubiu faptul că este greu de a învăța la bătrînețe. În cadrul experimentului desfășurat lecțiile de aritmetică mintală, la care au participat persoanele vîrstnice care au vîrsta de 55 de ani. Unii participanți aveau mai mult de 80 de ani. Metodele de predare folosite erau aceleași ca și în cazul tinerilor.

Indicatorii funcționalității creierului au fost evaluați înaintea începerii lecțiilor, cît și după finisarea acestora.  În cadrul experimentului, au fost depistate următoarele momente:

 • La vîrstini s-a îmbunătățit memoria vizuală;
 • S-a îmbunătățit memoria propriu-zisă;
 • S-a îmbunătățit concetrația;
 • Datorită Abacului s-a îmbunătățit motorica degetelor;
 • Lecții le-au ajutat pe persoanele în etate mai repede să memoreze recete culinare, numere de telefoane;
 • S-a dezvoltat gîndirea creativă;
 • Persoanele și-au deschis și celelalte talente.

Aritmetica mintală i-a ajutat să depășească toate problemele legate de vîrsta înaintată.

Studiile vă oferă noi oportunități

Este evident că abilitățile unui elev și a unei persoane în etate nu sunt la fel. Copiii se orientează în toate cu mult mai repede, deoarece legăturile neuronale la ei se dezvoltă mai repede decît la vîrstnici. La copiii imaginația este mai dezvoltată. Cu toate acestea, lecțiile îi ajută pe cei vîrstnici să-și mențină în regulă sănătatea mintală.

Persoanele în etate dispun de motivare, ele doresc să obțină succes, de aceea este gata să studieze și să obțină rezultate. Pensionarii pot deveni un bun exemplu pentru nepoții săi. Persoanele în etate cu cea mai mare plăcere își demonstrează abilitățile de calcul oral.

Pentru ca persoana să fie activă pînă la bătrînețe, ea urmează să întreprindă următoarele acțiuni:

 • Să efectueze exerciții fizice în mod moderat;
 • Să facă regulat plimbări;
 • Să consume produse naturale;
 • Să evite alcoolul și fumatul.

Îmulte state din Europa, în prezent există cursuri de aritmetică mintală pentru persoanele în etate. Acest lucru este un fel de profilactică a bolii Alzheimer. Cursurile ajută la prevenirea demenței și perfect antrenează ambele emisfere ale creierului.

De asemenea, aceste lecții conferă vîrstnicilor încredere în sine  și le deschide noi orizonturi de a trăi viața din plin. În cadrul lecțiilor pensionarii simt spiritul de echipă și sunt gata să intre în competeție pentru a-și demonstra abilitățile. Datorită acestor cursuri viața persoanelor în etate capătă sens. Vîrstnii cu o mare plăcere frecventează lecțiile și sunt deschiși pentru a afla ceva nou. Dorința lor de viață crește, apare setea de a comunica, astfel ei trec peste momentele grele mai ușor. După cum arată practica, dezvoltarea intelectului este posibilă la orice vîrstă.

Aritmetica mintală îi ajută pe vîrstnici să se mențină într-o formă bună mulți ani, pînă la adînci bătrînețe. Menținerea sănătății mintale la o vîrstă înaintată este un lucru foarte important. Dezvoltarea reacției, imaginație și intelectului – o garantează aritmetica mintală. Această metodă este foarte binevenită pentru persoanele în etate, deoarece reprezintă o nouă sursă de viață.