Cauzele crizelor de isterie la copii - Soroban™ - Soroban™

Cauzele crizelor de isterie la copii


Procesul de educare a copilului nu trece întotdeauna fără excese. Deseori, părinții trebuie să facă față unor probleme care par a fi imposibil de rezolvat. Una dintre aceste probleme este – isteria la copil. Uneori, situația devine atît de critică, încît părinții nu cunosc cum să-l liniștească pe micuțul. Cînd atacurile de isterie se repetă din ce în ce mai des, părinții sunt nevoiți să se adreseze unui psiholog.

Desigur, specialistul va găsi soluția potrivită și o să vă acorde sfaturi utile. Dar, nu va trebui să apelați la un specialist dacă observați problema și nu permiteți să se agraveze. Părinții trebuie să se învețe să-și înțeleagă copilul și să observe cauzele care provoacă un astfel de comportament. Doar așa părinții vor putea face față isteriei copilului.

Cum se manifestă isteria la copil

Părinții trebuie să țină minte că, neascultarea copilului are o anumită cauză. Acest lucru este unul constant, chiar dacă în timpul isteriei copilul se comportă diferit.

Capriciile copiilor pot apărea din cauza următorilor factori:

 1. Reacția fizică la neplăceri. Posibil copilului îi este frică sau el simte durere. Un exemplu poate fi și situația cînd copilul a căzut;
 2. Copilul simte oboseală, supărare și starea lui psiho-emoțională se schimbă;
 3. Isteria reprezintă un răspun al copilului atunci cînd lui se refuză un anumit lucru sau îi este interzis să facă ceva.

Ultimul, adică al 3-lea tip al formei isteriei este acel care ne demonstrează de ce copilul are astfel de comportament. În acest caz, copilul folosește această metodă verificată  pentru a-și atinge scopul său. De exemplu, dorește o jucărie foarte scumpă sau nu dorește să îmbrace căciula. Isterica în cazul dat este ca un fel de spectacol. Cînd nu are cine privi această isterie, copilul deodată se liniștește.

De regulă, isteria nu începe brusc, ci se dezvoltă treptat: de la bun început copilul devine neascultător, apoi refuză să asculte de rugămințile părinților și în final începe a plînge. Dacă aceste acțiuni nu formează impresia dorită la părinți, atunci copilul începe a face ceva mai radical: el începe a striga, bate din picioare și se comportă într-un mod neadecvat. Cu alte cuvinte, copilul folosește toate metodele posibile pentru a atrage atenția celorlalți. La ultimul stadiu, copilul nu mai este în stare să-și controleze emoțiile, de aceea începe a plînge isteric. Pentru psihica instabilă a copilului această situație este un adevărat stres. Prin urmare, copilul capricios poate fi liniștit doar după intervenția părinților.

Cauzele isteriei la copii

Pentru fiecare vîrstă, sunt cauze anumite care provoacă isteria la copil:

 • 1,5 – 2 ani copilul în așa mod reacționează la refuz;
 • Copilul de 3 ani, datorită isteriei încearcă să scoată părinții din fire și totul se datorează imposibilității de a găsi un compromis;
 • Copii după vîrsta de 4 ani cunosc cum să-și stăpînească emoțiile. La această vîrstă ei deja comunică și interacționează cu alte persoane. Dacă copilul continuă și pînă acum să dea dovadă de un comportament isteric, aceasta înseamnă că părinții au scăpat ceva din vedere în procesul de educație.

Dar, și acest comportament al copilului poate fi corectat.

Ce acțiuni urmează să întreprindă adulții în timpul isteriei copilului:

Adulții trebuie să înțeleagă că isteria reprezintă o provocare din partea copiilor. De aia, părinții trebuie să reacționeze normal la un astfel de comportament. Ei trebuie:

 • Să nu cedeze în fața copilului;
 • La primele semne ale isteriei, încercați să faceți așa ca copilul să atragă atenția la alte lucruri sau găsiți o ocupație potrivită pentru el;
 • Nu trebuie să strigați la copil, acest comportament din partea Dvs., doar v-a agrava situația;
 • Dacă aveți posibilitatea lăsați-l pe copil singur în cameră și nu vă lăsați duși de provocările lui;
 • Cînd situația se va stabiliza, fiți alături de copil și ajutați-l să se calmeze.

Comportamentul isteric al copilului poate fi prevenit, dacă nu o să faceți, permanent așa cum dorește el. Grija excesivă din partea părinților, de asemenea poate trezi emoții negative. Trebuie mai mult timp să petreceți cu copilul jucîndu-vă cu el și ajutîndu-l să treacă peste orice obstacol care îi apare în cale.