Este necesar să ajutăm copilul să pregătească temele pentru acasă? - Soroban™ - Soroban™

Este necesar să ajutăm copilul să pregătească temele pentru acasă?

Fiecare familie care are copii elevi, rezolvă problema pregătirii temelor pentru acasă în felul său: unii părinți controlează întregul proces și își ajută copiii, alții nu consideră necesar nici să controleze dacă copilul este pregătit de lecții.

Este dificil de determinat care poziție a adulților este corectă și ce sprijin urmează să acorde aceștia copilului. Numai că, întrebarea: este necesar să ajutăm copilul să pregătească lecțiile trezește dispute și pînă acum. Au fost aduse multe argumente care sunt pro ajutorul părinților, dar există și persoane care se opun acestor argumente.

Există un sistem de formare special pentru părinți care este creat pentru ai ajuta să aleagă calea potrivită pentru educarea copilului. Acest sistem a fost elaborat de pedagogi și psihologi experimentați.

Cum corect să ajutăm un elev

Soluționarea acestei probleme depinde de ceea ce înțeleg prin cuvîntul ”ajutor” adulții. Dacă părinții consideră că trebuie singuri să pregătească temele în locul copilului, atunci vor apărea mai multe consecințe negative, decît pozitive. Iată lista consecințelor care pot surveni:

 1. Copilul va deveni pasiv și nu va da dovadă de nici o inițiativă și nu va fi capabil să ia decizii independente;
 2. Copilul va fi lipsit de posibilitatea de a învăța din greșelile proprii. El se va obișnui cu ideea că totul vor face pentru el. În viitor, acest fapt nu îi va permite copilului să-și dezvolte abilitățile sale;
 3. Luînd în considerație și faptul că adulții deseori greșesc, copilul va considera că informația prezentată greșit este adevărată;
 4. Cu timpul copilul va pierde orice interes față de lecții. El nu va depune nici un efort și nu va tinde să acumuleze cunoștințe;
 5. Pregătind temele în locul copilului părinții îl lipsesc pe copil de – responsabilitate;
 6. Deseori părinții pregătesc temele în locul copilului, doar pentru ca acesta să fie unul din cei mai buni în clasă. Numai că în final se primește cu totul alt rezultat: copilul devine neîncrezut în sine și îi este frică de ceva nou.

Cum educăm un eminent

Majoritatea părinților care admit ideea ca ei să pregătească temele în locul copilului, susțin că el este unul dintre cei mai buni în clasă. Evident este faptul că în clasele primare această afirmare este corectă. Interesant este faptul că odată cu trecerea în altă clasă se schimbă programa școlară și materialul devine mai greu și părinții deja nu mai sunt în stare să își ajute copilul.

Avînd în vedere tot ceea ce a fost expus mai sus, putem concluziona că ajutorul efectiv pe care îl poate obține copilul este:

 1. Pregătirea preșcolară;
 2. Cultivați la copil diligență, autoorganizare și capacitatea de a-și planifica timpul de sinestătător;
 3. Dezvoltați la copil încrederea în sine și în propriile abilități;
 4. Aduceții argumente care îl vor stimula pe copil.

În realitate părinții au posibilități colosale de a-și ajuta copilul. Iată cîteva sfaturi oferite de psihologi:

 1. Este necesar să îi dați copilului posibilitatea să acționeze liber. Anume așa el va primi experiențele necesare;
 2. Mintea copilului urmează a fi antrenată permanent. Pentru a dezvolta creativitatea copilului, trebuie să vă jucați cu el. Dezvoltarea multilaterală și completă a copilului va avea succes fiind folosită aritmetica mintală;
 3. În momentul formării copilului un loc deosebit ține de motivarea acestuia.

Acestea sunt princiile de bază care permit formarea unei persoane încrezute în sine, de care părinții trebuie să țină cont permanent.

Cum ajutăm copilul să facă față dificultăților care pot apărea în timpul lecțiilor

Începutul vieții școlare schimbă modul de viață a întregii familii. Încercînd să-și ajute copilul, părinții i-au o parte din problemele copilului pe umerii săi. Aceasta este cea mai des întîlnită greșeală în rîndul părinților. Deja am vorbit la ce poate duce grija excesivă. Acum, urmează să ne concentrăm asupra problemelor care pot apărea la un școlar și cum să le excludem:

 1. Din primele zile copilul trebuie să se învețe singur să-și pregătească geanta pentru școală;
 2. Trebuie să se învețe să-și planifice singur timpul;
 3. Eliminați controlul total. Copilul trebuie să cunoască că părinții au încredere în el;
 4. Nu trebuie să îi oferiți copilului răspunsuri la întrebări. Trebuie să îi dați sfaturi și să îl lăsați să se gîndească singur;
 5. De la început urmează să îl ajutați să pregătească temele, dar cu timpul el trebuie singur să se isprăvească cu toate sarcinile;
 6. Este necesar ca copilul să se odihnească;
 7. Este necesar să îi creați condiții comfortabile copilului.

Calculul mintal vă va ajuta să formați un copil dezvoltat multilateral. Această metodă îi ajută pe copii să devină independenți și să-și planifice singuri timpul său. De aceea, aritmetica mintală este considerată de specialiști varianta optimală pentru a pregăti copilul de școală.