Cum îl motivăm pe copil pentru lecții - Soroban™ - Soroban™

Cum îl motivăm pe copil pentru lecții

Fiecare copil este o personalitate, de aia și alegerea metodelor de educație mereu este individuală. Totuși există câteva direcții generale de dezvoltare a copiilor:

• Intelectul;
• Independența, disciplina, responsabilitatea;
• Capacitatea de a-și propune singur un scop și găsirea soluțiilor;
• Formarea încrederii, motivarea.

Problema lipsei unei motivații deseori este legată de faptul că părinții nu au reușit să construiască o punte între dorințele copilului și obligații. În prezent mulți maturi se străduiesc să-i scutească pe micuți de orice factori de stres (insuccese, greutăți, tristețe, plictiseală). Dar, cu cât mai mult ne preocupăm pentru confortul lor, cu atât copilul are mai puțini stimuli de dezvoltare.

Dar există și altă extremă – absența de la dezvoltarea intelectuală, culturală și psihologică. Asta e atunci când părinții acordă puțin timp comunicării cu copilul, nu se preocupă să-i creeze condiții pentru dezvoltarea sa multilaterală, atunci la copil se formează un cerc restrâns de interese, are un deficit de emoții. Însă anume emoțiile și sunt unul dintre principalele elemente ale motivării.

Educarea unui copil curios, decis, independent și muncitor necesită multă dragoste și răbdare din partea părinților. Mai sunt necesare și anumite soluții eficiente în educare:
1. Să-l învățăm ce înseamnă responsabilitatea. Studiile reprezintă munca copilului. Dacă el nu a îndeplinit sarcina pe care o avea nu vă grăbiți să-l ajutați sau să o faceți în locul lui. Permiteți-i să simtă pe propria piele rezultatele iresponsabilității sale.
2. Fiți darnici la lăudat. Critica îi arată copilului ce neajunsuri are. Însă mult mai eficient este să puneți accent pe punctele lui forte și să-l încurajați să se dezvolte în direcția corectă. Din acest motiv trebuie să-i arătați că îi observați reușitele și lăudați-l pentru efortul depus, chiar dacă acum nu are rezultatele pe care le doriți.
3. Atitudine pozitivă pentru lecții. Fiecare activitate – hobby-ul preferat sau lecțiile nesuferite de la școală – are și plusuri și minusuri, de aia ajutați-vă elevul să vadă aspectele pozitive ale studiilor.
4. Răsplata. Nu vorbim de cadouri pentru note bune. Cea mai bună răsplată pentru un copil care și-a făcut bine treaba este sentimentul de satisfacție. Un copil care după lecții va putea să-și dedice timpul activității preferate este mai motivat și mai disciplinat (așa-zisul efect al plăcerii amânate).
5. Rezolvarea sistematică a problemelor. Dacă un copil nu are destulă răbdare ca să deprindă o temă, atunci împărțiți-o în câteva mai mici. În primul rând astfel copilul nu va fi atât de încărcat iar lecția va deveni mai ușoară. Iar în al doilea rând, așa îl faceți mai motivat căci după ce se va descurca pe rând cu fiecare subiect copilul are dreptul să fie lăudat și să primească un nou motiv pentru acțiunile ulterioare.

Este posibil de trezit un interes viu față de orice știință sau activitate dacă respectăm o regulă simplă de tot: studiile trebuie asociate cu emoții pozitive. Anume în așa fel creierul va găsi de sine stătător stimulente și resurse pentru rezolvarea problemelor apărute.

Tags: , , , , ,